19. 4. 2022 / Chemie kolem nás
Při balení potravin v modifikované atmosféře ( MAP – Modified Atmosphere Packaging) je možné udržovat vysokou kvalitu výrobků a prodloužit jejich trvanlivost na několik dnů nebo dokonce týdnů při zachování svých požadovaných senzorických vlastností. Výrobky, které dříve nemohly být nabízeny čerstvé v celém distribučním řetězci, lze nyní nabídnout v obchodech bez ztráty kvality. Technologie balení v modifikované atmosféře (MA) otevírá nové trhy a zjednodušuje distribuční logistiku.
Pekařské výrobky lze rozdělit na nebalené s trvanlivostí jeden den a balené s prodlouženou trvanlivostí od pěti dnů až do několika týdnů. Trendem současného trhu je stále se zvyšující poptávka po čerstvých balených pekařských a cukrářských výrobcích.
Obalový materiál:
∙ poskytuje ochranu výrobků proti ztrátě užitkové hodnoty působením vnějších nebo vnitřních
vlivů na cestě od výroby ke spotřebiteli.
∙ vytváří z balených výrobků účelné jednotky pro přepravu, skladování a manipulaci
∙ napomáhá k efektivní distribuci a prodeji výrobků
∙ umožňuje spotřebiteli rychlou orientaci v druzích výrobků při nákupu a jejich hygienickou a
estetickou spotřebu.
Podstata účinku balení v modifikované atmosféře ( MA )
Základním principem balení v MA je udržení senzorických a mikrobiologických vlastností výrobků v prodlouženém intervalu trvanlivosti a pokud možno bez použití konzervačních látek nebo s jejich minimalizací.
Balení pekařských výrobků v MA je založeno na odstranění vzdušné atmosféry z obalu a její nahrazení plyny nebo směsí plynů o složení odlišném od složení vzduchu, s minimálním obsahem kyslíku a zvýšenou hladinou oxidu uhličitého, případně dusíku. Modifikovaná atmosféra je systém dynamický, ve kterém se během skladování mění chemické složení atmosféry a tedy parciální tlaky přítomných plynů. To je důsledkem chemických a fyzikálních dějů v obalu, jako jsou chemické a enzymové reakce, metabolismus mikroorganismů, absorpce plynů v produktech a jejich difúze přes obal.
Tab.č.1 – Výhody a nevýhody balení v modifikované atmosféře
Výhody |
Nevýhody |
Možnost déle uchovat výrobek v požadované kvalitě |
Nutnost vývoje systému balení pro daný výrobek |
Doprava na delší vzdálenosti |
Metoda není univerzální |
Inhibice bakterií a plísní |
Větší nároky na kontrolu podmínek při dopravě a skladování |
Snížení ekonomických ztrát |
Vyšší cena |
Plyny používané k balení v modifikované atmosféře ( MA )
Pro balení pekařských a cukrářských výrobků v MA se používají plyny v tzv. potravinářské kvalitě s definovanou čistotou. Jedná se o dusík (N2), oxid uhličitý (CO2), případně argon (Ar) nebo jejich směsi o vhodných koncentracích jednotlivých složek a dále oxid dusný (N2O) jako rozpustný hnací plyn pro aerosolové výrobky a speciální krémy. Dle platné legislativy jsou tyto plyny zařazeny do seznamu povolených přídatných látek
Tab.č.2 – Plyny používané pro balení výrobků v modifikované atmosféře
Plyn |
Vlastnosti |
Účinky |
Dusík (N2)
E 941 |
· inertní · bez zápachu · téměř nerozpustný ve vodě a v tucích · bez přímých bakteriostatických a fungicidních účinků |
· zabraňuje oxidaci · omezuje růst aerobních i anaerobních baktérií · chrání výrobky před deformací |
Oxid uhličitý (CO2)
E 290 |
· bakteriostatické a fungicidní účinky · rozpustný ve vodě a v tucích |
· zabraňuje a zpomaluje růst aerobních bakterií a plísní · účinný při minimální koncentraci 20% |
Argon (Ar)
E 938 |
· inertní · bez zápachu · 2x více rozpustný ve vodě než dusík · 1,4x těžší než dusík |
· zabraňuje oxidaci · snižuje enzymatický rozklad |
Faktory ovlivňující kvalitu a trvanlivost balených pekařských produktů
Hlavními faktory znehodnocení pekařských výrobků jsou plísně a chemický rozklad. Ve výrobcích s náplní může působit problémy kvašení. Vzhledem k tomu, že vodní aktivita pekařských výrobků je velmi nízká, není růst ostatních mikroorganismů ( vedle plísní) častým problémem. Pro snížení rizika plísní a kontaminace spórami jsou důležité velmi dobré hygienické podmínky.
Plísně jsou aerobní mikroorganismy a mohou být pod kontrolou pomocí atmosféry oxidu uhličitého a nízkého obsahu kyslíku. Takto může být prodloužena trvanlivost o mnoho dnů.
Graf č.1 – Čas (dny) potřebný k nárůstu plísní na toastu v různých atmosférách
plynů při 20°C. Toast byl na počátku infikován plísněmi.
Tab.č.3 – příklady doporučených plynů pro balení výrobků v modifikované atmosféře
Produkt |
Plyn /Směs plynů |
Objem plynu Objem produktu |
Trvanlivost vzdušná atmosféra |
Trvanlivost MAP |
Skladovací teplota °C |
Toastový chléb, bagety |
100 % CO2 |
50 – 100 ml 100 g |
5 dnů |
20 dnů |
20 – 25 |
Dorty, jemné pečivo |
30-50% CO2 + 70-50% N2 |
50 – 100 ml 100 g |
15 dnů |
60 dnů |
20 - 25 |
Solené oříšky |
100% N2 nebo 100% Ar |
50 – 100 ml 100 g |
12 týdnů |
52 týdnů |
20 - 25 |
Sušené mléko |
100% N2 nebo 100% Ar |
50 – 100 ml 100 g |
12 týdnů |
52 týdnů |
20 - 25 |
Vliv Modifikované atmosféry na tvrdnutí pečiva
Použití MA má jen malý nebo žádný vliv na rychlost tvrdnutí. Tvrdnutí je způsobeno retrogradací škrobu, která je jedním ze základních problémů pekařských produktů. K retrogradaci škrobu dochází v již upečeném výrobku. Tvrdnutí se zvyšuje při nižších teplotách a proto se většina pekařských výrobků skladuje při pokojové teplotě. U pekařských výrobků, které se konzumují teplé jako např. pizza je proces tvrdnutí reverzní během ohřevu.
Správná výrobní praxe
V průběhu balení do MA je nezbytné dodržování zásad dobré výrobní a hygienické praxe. Především je nutné udržení minimálního celkového počtu mikroorganismů a plísní bezprostředně před balením. Dále je nutné zvážit vliv vodní aktivity v uzavřeném obalu. Současně je nutná kontrola úrovně zbytkového kyslíku, složení směsi plynů a objemu plynu v balení.
Vhodný systém balícího stroje
Technicky byla k účelu balení v MA vyvinuta a je používána řada speciálních balících strojů. Lze definovat dva základní principy:
V současnosti jsou pro pekařské výrobky nejvíce používány horizontální balící stroje Flow-pack. Produkty jsou baleny do fólie, která je formována do tvaru rukávce. U těchto systémů je obal společně s baleným produktem vyplachován aplikovaným plynem nebo směsí plynů. Následně je obal s produktem v modifikované atmosféře plynotěsně zataven. U těchto systémů dochází k výměně atmosféry okolo pečiva, nikoli však k vytěsnění vzduchu z pórů. Tento zbytkový vzduch pak způsobí naředění MA a mírný nárůst obsahu vzdušného kyslíku.
Dokonalejším systémem jsou vakuovaní balící stroje, kdy je vzduch nejprve z baleného prostoru odsát a následně nahrazen modifikovanou atmosférou. Nevýhodou těchto systémů je časová náročnost procesu balení a tím snížený výkon balení. Řešením je volba balícího stroje s větší komorou s možností balení většího počtu produktů v jednom kroku.
Kvalita obalových materiálů z pohledu difúze plynů
Obalové fólie jsou jedním z klíčových faktorů úspěchu balení v MA. Fólie musí splňovat optimální bariérové vlastnosti vůči propustnosti vzdušného kyslíku , oxidu uhličitého a vodní páry a současně musí být splněna podmínka dokonale zataveného sváru.
V technické praxi jsou používány různé vícevrstvé materiály, vhodné pro potravinářské účely, jejichž difúzní parametry dodavatelé uvádí v materiálových listech. Charakteristika základních vlastností je uvedena v tabulce:
Tab.č.4 – Charakteristika parametrů obalových fólií
Název parametru |
Sledované hodnoty |
jednotky parametru |
W.D.D. |
Propustnost páry dle DIN53122 při 23°C |
g ________________________ m2.bar.24 hod |
O2 |
Propustnost O2 dle DIN53380 při 23°C |
cm3 m2.bar.24 hod |
CO2 |
Propustnost CO2 dle DIN53380 při 23°C |
cm3 m2.bar.24 hod |
Síla tahu |
v N/15 mm dle DIN 53455, měřeno při 23°C, 50% vlhkost |
Společnost Linde Gas, a.s. disponuje vybaveným aplikačním centrem s možností realizace technologických zkoušek v oblasti potravinářských aplikací. Aplikační inženýři firmy Linde Gas společně s pekařskými technology navrhnou a odzkouší optimální řešení balení v modifikované atmosféře – volba vhodného plynu nebo směsi plynů, variabilita zásobování plyny dle objemu produkce balených výrobků, následná poradenská a servisní činnost . Tato komplexní spolupráce vede ke zkvalitnění výroby a ekomomické optimalizaci vybraných výrobních fází.
LG_brozura_MAP.pdf (5272 kB)
Svaz chemického průmyslu
České republiky
Rubeška 393/7
190 00 Praha 9
IČ: 16193725
DIČ: CZ16193725
+420 283 290 786